Conferentie rekenen-wiskunde: van PO naar VMBO

Conferentie rekenen-wiskunde: van PO naar VMBO

Op 22 november 2016 was er een Conferentie Rekenen-Wiskunde in Zwolle, met als thema: De aansluiting van PO naar VMBO. Een dag met ontmoetingen tussen leerkrachten PO en wiskundedocenten uit het VO. Leerzame workshops, waarbij duidelijk werd dat een goede afstemming vereist is:img_3756

– Leerlingen die naar het Vo gaan, zeggen regelmatig: ”Dat hebben we nooit gehad op de basisschool”, terwijl er mogelijk andere rekenterminologieën worden gebruikt.
– Een aantal scholen werkt met een overgangs-rekenschrift, waarbij de bewerkingen van de basisschool aan de ene kant van het schrift staan en het VO de andere kant van het schrift uitwerkt, zodat leerlingen zien, dat er gewoon verder gewerkt wordt aan bestaande kennis.
– Docenten op het VO willen graag berekeningen zien en constateren dat leerlingen erg veel uit hun hoofd uitrekenen. Zij pleiten voor het noteren van tussenstappen, zodat de leraar meer inzicht krijgt in de oplossingsstrategieën van de leerlingen.
– Het automatiseren van basisbewerkingen (tafels, delingen, optellen en aftrekken) is van groot belang voor de start op het VO.

Kortom: een zorgvuldige overdracht van PO naar VO is essentieel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *